تربت حیدریه کجاست | آدرس دقیق + تاریخچه + جاذبه های دیدنی + آدرس
فهرست عناوین
تربت حیدریه، شهری مهم واقع در قلب خراسان رضوی بزرگ است. این شهر از دوران باستان با جاده ابریشم تعامل داشته و در حال حاضر به عنوان مرکز تولید ابریشم در ایران شناخته میشود. تربت حیدریه همچنین با نام “شهر عرفان” نیز شناخته میشود، زیرا از گذشته به عنوان یک مرکز مهم برای عارفان بوده است. اگر سفری به خراسان دارید، بهتر است برنامه خود را طوری تنظیم کنید که پس از زیارت حرم امام رضا (ع) ، به تربت حیدریه نیز سفر کنید؛ زیرا این شهر در فرهنگ و تاریخ دارای اهمیت و جاذبههای فراوانی است.
بررسی تربت حیدریه :
- ملقب به : شهر عرفان
- محصول مهم : ابریشم
تربت حیدریه کجاست؟
تربت حیدریه، شهری در استان خراسان رضوی و مرکز شهرستان تربت حیدریه است. این شهرستان دارای وسعتی حدود ۲۴ هزار کیلومتر مربع است و به عنوان پایتخت زعفران جهان شناخته میشود. فاصله تربت حیدریه تا مشهد ۱۴۵ کیلومتر ، تا تهران ۱۰۰۵ کیلومتر و تا شهر گناباد 129 کیلومتر می باشد و ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۱۳۳۳ متر است.
موقعیت جغرافیایی تربت حیدریه:
- فاصله تربت حیدریه تا مشهد : 145 کیلومتر (مشاهده روی نقشه)
- فاصله تربت حیدریه تا تهران : 1005 کیلومتر (مشاهده روی نقشه)
- فاصله تربت حیدریه تا گناباد: 129 کیلومتر (مشاهده روی نقشه)
- فاصله تربت حیدریه تا سبزوار: 265 کیلومتر (مشاهده روی نقشه)
- فاصله تربت حیدریه تا نیشابور: 169 کیلومتر (مشاهده روی نقشه)
- فاصله تربت حیدریه تا تایباد: 158 کیلومتر (مشاهده روی نقشه)
- فاصله تربت حیدریه تا قوچان: 291 کیلومتر (مشاهده روی نقشه)
- فاصله تربت حیدریه تا تربت جام: 194 کیلومتر (مشاهده روی نقشه)
تاریخچه تربت حیدریه
تربت حیدریه در گذشته با نام زاوه شناخته میشد و تاریخ این شهر به دوران قبل از اسلام، دورهٔ اشکانیان باز میگردد. نام تربت حیدریه به خاطر مقبره قطبالدین حیدر تونی، عارف مشهور قرن ششم هجری، شهرت یافته است. گزارشهای اولیه دربارهٔ منطقه زاوه پس از اسلام قابل مشاهده است. در زمان فتح خراسان، خلیفهٔ سوم عبدالله بن عامر را به خراسان فرستاد. عبدالله بن عامر به ترتیب زاوه، خواف، اسفراین و ارغیان را فتح کرد و به نیشابور رسید. زاوه به عنوان اولین شهری بود که در برابر دشمن مقاومت ناپیشبینی را انجام داد و به قیمت سقوط خود افتخار کرد.
مردم زاوه نخستین قربانیان حمله سراسری مغولها بودند. در آن زمان، قطبالدین حیدر عارف معروف قرن ششم که در زاوه اقامت داشت، درگذشت. شهر تربت حیدریه پس از دورهٔ صفوی به صورت یک شهر شکل گرفت. در طول حکومت اسحاقخان قرایی در عصر قاجار، شهر توسط او مرمت و آباد شد و به قدری تغییر یافت که برای مدتی به نام تربت اسحاقخان شناخته میشد. قبل از جنگ جهانی دوم، کنسولگریهای انگلستان و روسیه در تربت حیدریه و منطقهٔ باغسلطانی فعالیت میکردند.
شهرت تربت حیدریه :
در دورهٔ اشکانیان قبل از اسلام این شهر به شهرت رسید.
سوغات و صنایع دستی تربت حیدریه
تربت حیدریه با صنایع دستی متنوعی مانند قالی، گلیم، خشکبار، چاقو، نمدمالی، گلسازی و سفالگری مشهور است. این صنایع دستی دارای اصالت خاص خود هستند. علاوه بر این، زعفران، ابریشم و حریر به عنوان سوغات اصلی تربت حیدریه شناخته میشوند و در ایران بی نظیرند. بهترین مکان برای خرید سوغات تربت حیدریه بازار شهر و روستاهای اطراف است.
سوغات محبوب تربت حیدریه :
- قالی
- گلیم
- خشکبار
- چاقو
- نمدمالی
- گلسازی
- سفالگری
جاذبه های دیدنی تربت حیدریه
1- کاروانسرای طبسی تربت حیدریه
کاروانسرایی در نزدیکی مجموعه تاریخی قطب الدین حیدر وجود دارد. این رباط توسط حاج محمد ابراهیم طبسی، یکی از تجار معروف دوره قاجار، در ملک شخصی خود ساخته شد. رباط طبسی شامل فضای ورودی، هشتی، حجرههایی مشرف به میان سرای بنا، انبار و اصطبل است. این بنا به طور کلی به دستهی بناهای دو ایوانی تعلق دارد. برای معرفی شهرستان تربت حیدریه و جاذبههای گردشگری آن، اطلاعات بیشتری لازم است.
آدرس دقیق کاروانسرای طبسی تربت حیدریه (روی نقشه)
2- حمام حاجی رئیس تربت حیدریه
حمام حاجی رئیس در شهرستان تربت حیدریه یکی از بناهای تاریخی و ارزشمند است. این حمام در سال ۱۲۷۲ هجری شمسی توسط حاج سید محمد رئیسالتجار (حاجی رئیس) بنا شده است. آن یکی از حمامهای معتبر شهر است و از رونق و اعتبار ویژهای برخوردار است. تا سالهای ۱۳۷۶-۱۳۷۷ مردم شهر از این حمام استفاده میکردند. حمام حاجی رئیس هشت ستون سنگی دارد که با نقاشیهای زیبا آراسته شدهاند و فضای گنبدی بینهای خاصی را ایجاد کردهاند. همچنین، در میان فضای حمام یک حوض سنگی شکل هشت ضلعی قرار دارد. ورودی حمام نیز با کاشی لاجوردی منقوش به گل بوته زینتبخش شده است.
آدرس دقیق حمام حاجی رئیس تربت حیدریه (روی نقشه)
بررسی حمام حاجی رئیس :
- سال تاسیس حمام حاجی رئیس : ۱۲۷۲ هجری شمسی
- سازنده : حاج سید محمد رئیسالتجار (حاجی رئیس)
3- آبشار رود معجن تربت حیدریه
آبشار رود معجن در فاصله ۴۸ کیلومتری غرب تربت حیدریه و ۴ کیلومتری شمال روستای رود معجن قرار دارد. ارتفاع آبشار حدود ۲۸ متر است و شاخه اصلی آن از کوههای چهل تن سرچشمه میگیرد. این آبشار مکانی زیبا و دلپذیر برای بازدید و گردشگری است و میتواند مقصدی مناسب برای علاقهمندان به طبیعت و مناظر طبیعی باشد.
آدرس دقیق آبشار رود معجن تربت حیدریه (روی نقشه)
بررسی آبشار رود معجن :
- ارتفاع : 28 متر
- فاصله تا غرب تربت حیدریه : 48 کیلومتر
4- پارک کوهستانی پیشکوه تربت حیدریه
پارک پیشکوه، بزرگترین پارک شهرستان تربت حیدریه، به عنوان یک پارک کوهستانی شناخته میشود. این پارک در دامنه کوه سه قله قرار دارد و دارای امکانات تفریحی و رفاهی متنوعی مانند فضای بازی کودکان، رستوران، استخر و آبشار مصنوعی است. پارک کوهستانی پیشکوه یکی از نمونههای برتر گردشگری این شهر است که میتواند مقصدی جذاب برای تفریح و استراحت باشد.
آدرس دقیق پارک کوهستانی پیشکوه تربت حیدریه (روی نقشه)
امکانات پارک پیشکوه :
- فضای بازی کودکان
- رستوران
- استخر
- آبشار مصنوعی
5- قله ملکوه تربت حیدریه
قله مرتفع ملکوه، سومین قله بلند استان خراسان رضوی است. این قله ارتفاعی بالغ بر ۲۷۶۸ متر دارد و در جنوب شهر کدکن و غرب روستای حصار واقع شده است. فاصله آن از شهر تربت حیدریه حدود ۷۰ کیلومتر است. قله ملکوه یکی از مقصدهای محبوب برای علاقمندان به کوهنوردی و صعودهای طبیعتگردی میباشد.
آدرس دقیق قله ملکوه تربت حیدریه (روی نقشه)
ارتفاع قله ملکوه تربت حیدریه :
2768 متر
6- آرامگاه شیخ ابوالقاسم گورکانی
بناي اصلي و آرامگاه شيخ ابوالقاسم گوركاني در روستاي شيخ ابوالقاسم گوركاني واقع در ۳ کيلومتري جنوب شهرستان تربت حيدريه واقع شده است. اين بنا در دورهٔ صفويه ساخته شده و داراي طاقي و گنبدي است. در كنار اين بنا، ساختماني براي اقامت زائران احداث شده است. ابوالقاسم گوركاني، عارف بزرگ خراسان و پنجمين قطب صوفيهٔ معروفي است. وي در سال ۳۷۳ هـ.ق به جايگاه بلند عرفاني رسيد و در سال ۴۵۰ هـ.ق درگذشت.
آدرس دقیق آرامگاه شیخ ابوالقاسم گورکانی (روی نقشه)
قدمت دوره آرامگاه شیخ ابوالقاسم گورکانی : دورهٔ صفويه